Luchtkwaliteit meten voor een fijne werkomgeving

Luchtkwaliteit meten

Ongemerkt ademen we vaak de meest vreemde stoffen in. huisstof is een goed voorbeeld, we zien de deeltjes wel eens zweven in een straal zonlicht. Ze zien er allemaal hetzelfde uit, klein, fijn en erg zacht.

Maar wat blijkt, niets is minder waar. Luchtkwaliteit metenStofdeeltjes zijn dan wel heel klein, maar het kunnen er ook heel veel zijn. En een groot deel van het huisstof is niet wat we ons erbij voorstellen, het is namelijk voor bijna de helft organisch. Er worden vooral menselijke huidschilfers in gevonden. En niet alleen menselijke huidschilfers, de hond en de kat kunnen ook heel wat stof doen opwaaien.

En de andere helft van het huisstof?

Die bestaat voornamelijk uit silicium verbindingen, ook wel bekend als kiezel. De voormalige kompels uit de Limburgse mijnen kennen het heel goed, het is de oorzaak van hun stoflongen.
Een moderne vorm van stoflongen komt steeds meer voor, zogenaamde fijnstof longen. Net zo ernstig als de kwaal van mijnwerkers, maar je hoeft er niet voor onder de grond te werken.

Dat fijnstof gevaarlijk kan zijn bij inademing zal iedereen duidelijk zijn. En hoe fijner het stof is hoe dieper het in de longen kan doordringen. Het kan zelfs via de longen in de bloedsomloop terecht komen.

Speciale ruimtes, die extra schoon zouden moeten zijn

En dan zijn er natuurlijk de ruimtes waarvan we verwachten dat ze extra schoon gehouden worden. De operatiekamer is er een van. Na elk gebruik van een operatiekamer komt een team specialisten in actie, die de operatiekamer een grondige luchtkwaliteit meten proces starten.
Ook de lucht die deze ruimte binnengaat wordt gefilterd en het is de bedoeling dat de luchtkwaliteit regelmatig gecontroleerd wordt.

Voor de productie van medicijnen, bepaalde levensmiddelen en ander producten en voorwerpen is soms een zogenaamde schone ruimte nodig.
Een voorbeeld; het laboratorium van een bedrijf dat voedsel produceert onderzoekt regelmatig de kwaliteit van de producten om te kunnen voldoen aan de gedetailleerde Europese regelgeving.

Als dat gebeurt op de plek waar het voedsel geproduceerd wordt zal het genomen monster onmiddellijk vervuild raken door deeltjes die in de lucht zweven. Het onderzoek zal daarom meestal in een schone ruimte van het laboratorium plaatsvinden.

En hoe controleren we de lucht?

Hoe schoon is een dergelijke ruimte echt? Boven het operatiegebied bevindt zich meestal een soort hangende sluis waaruit voortdurend schone licht komt. Maar de instrumenten komen van buiten dat gebied naar de patiƫnt toe. Ook het operatiekamer personeel beweegt zich overigens uit dat gebied en weer terug.

De luchtkwaliteit in een operatiekamer, en in elke ander schone ruimte, moet dus regelmatig gecontroleerd worden. De chirurg en het overige operatiekamer personeel, maar ook de laboranten, hebben over het algemeen geen training of opleiding daarvoor ontvangen. Het personeel van Biobeheer wel.

Bovendien hebben ze de juiste apparatuur en zijn ze gespecialiseerd in microbiologische metingen. Ideaal voor het meten van de hoeveelheid stof in de lucht dus. De specialisten van Biobeheer zullen bovendien een vraagbaak leveren, ze kunnen adviezen geven over het verbeteren van de kwaliteit van de lucht, of het nu in de huiskamer is of in de meest moderne operatiekamer.

Wanneer u contact opneemt met Biobeheer.nl krijgt u advies van een deskundige die u de meest gespecialiseerde informatie kan verstrekken.

 

You may also like...